Je bekijkt nu Het social dilemma

Het social dilemma

 • Berichtcategorie:Jelien
 • Bericht reacties:2 reacties

Het social media dilemma. Volgens mij heeft iedereen die wel eens. Soms hou ik er van en soms ook helemaal niet. Na het kijken van The Social Dilemma op Netflix had ik het echt even gehad. Gevangen in het web van de mensen die over de rug van de gebruikers verdienen aan de verslaving. 

En daar wilde ik niet aan mee doen. Omdat ik post op de media mensen dus langer actief zullen zijn en daarmee de socialmedia industrie voed. Dus heb ik social media weinig gebruikt en het was ook lekker rustig. 

Een opmerking laatst van iemand heeft me wel weer aan het denken gezet. Ze zei, maar iedereen is toch zelf verantwoordelijk voor zijn of haar social media gebruik?

En oja, oeps.. dat is waar. Ik hoef daarin geen verantwoordelijkheid over te nemen. Te beslissen voor een ander. Ik mag het helemaal doen zoals voor mijzelf klopt. Enkel en alleen mijzelf. En daar houdt de verantwoordelijkheid op. Lesje herkent 🙂 

En dan wordt zwart/wit denken weer iets grijzig. De nuance komt terug en de nieuwsgierigheid weer aangewakkerd. En ja, ik vind het nog steeds een gek en raar systeem. Maar ik zie ook dat het waardevol is om social contacten te hebben en vind het ook leuk om te delen waar ik mee bezig ben. Het is fijn dat ik geleerd heb er niet afhankelijk van te zijn. Ik ben er meer op uit getrokken en heb heerlijk leuke kopjes koffie in real life gedronken.

Maar met het openhartig tafelen merkte ik ook hoe tof het is dat mijn bericht onbekende mensen hebben bereikt heeft. Mensen die ik fantastisch leuk vind en die mij ook weer iets kunnen brengen. 

Dus het social dilemma is wellicht nog sterker terug dan daarvoor. En dan word ik nieuwsgierig.. hoe jij erin staat? Wil je het me laten weten?

 • Hoe sta jij ten opzichte van social media gebruik?
 • Hoe ga jij met alle kanalen om? 
 • Welke opvatting/overtuiging helpt jou? 

En of dat betekent dat ik nu weer veel op social actief ga zijn of niet, dat gaan we zien.

Dat blijft denk ik hèt dilemma van deze huidige tijd 🙂 

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Marian

  Ik merkte dat ik veel op insta en Facebook zat te scrollen en was daar wel een beetje klaar mee (want veel negativiteit en reclames) dus voor mezelf een tijdlimiet gesteld.
  Maar vind het nog steeds wel handig om op te kijken want zo blijf je op de hoogte van verschillende mensen/bedrijven op 1 pagina. Alternatief voor info over bedrijven zouden nieuwsbrieven kunnen zijn of simpelweg de site bezoeken maar veel verschillende nieuwsbrieven geeft ook onrust en info op verschillende sites halen vind ik teveel ‘gedoe’.

  1. Jelien Lammers

   Ja, dat merk ik dus ook… Nieuwsbrieven zijn leuk, maar vullen ook je inbox zo.. en raak ook wel weer gauw namen kwijt die ik juist wil volgen. Dus herkenbaar wat je zegt!

Geef een reactie